Over Tour'75

27 februari 1975

Tour ’75 is, zoals de naam al suggereert opgericht in 1975, om precies te zijn op 27 februari 1975. Marti Ploeger nam het voortouw van wat nu Tour ’75 is.

Marti Ploeger & Jan Broekema tijdens het jubileumgala 2005
Marti Ploeger & Jan Broekema tijdens het jubileumgala 2005.

Onze vereniging

Tour ‘75 uit Hoogezand-Sappemeer houdt zich bezig met de recreatieve beoefening van de wielersport. We zijn een actieve vereniging en bestaan al meer dan 40 jaar en we hebben in die tijd een grote bekendheid verworven bij toerfietsers in de wijde omgeving van Hoogezand-Sappemeer. Onze vereniging heeft ongeveer 80 leden, voornamelijk mannen in de leeftijd van 25 tot 60 jaar.

Wie kan lid worden?

Iedereen die graag op de racefiets in een competitieve, maar gezellige sfeer wil fietsen. De leden van Tour ’75 zijn allemaal goed getraind, maar er is plaats voor iedereen die graag op de racefiets aan zijn of haar conditie wil werken.

Klaar voor de start voor Hotel de Lange Akker in Bergen Terblijt
Klaar voor de start voor Hotel de Lange Akker in Bergen Terblijt.

Dick Koster in de zuidelijke heuvels
Dick Koster in de zuidelijke heuvels.

Trainen en tochten

Vanaf 1 april wordt er elke woensdagavond en elke zondagochtend op een fanatieke manier getraind voor de grotere tochten. Elke eerste zondag van de maand is er een clubtocht van 100 kilometer of meer. Deze tochten gaan bijvoorbeeld naar Exloo, Noordpolderzijl, Appelscha, Norg en Nieuweschans. Daarnaast staan de Noorderrondritten en de sluitingstocht Hellendoorn-Arnhem vice versa altijd op het programma. Wil je een keer vrijblijvend meerijden, meld je gewoon woensdag om 18.15 uur of zondag om 08.45 uur bij de sportcentrum de Kalkwijck (nabij overdekt zwembad) van Hoogezand-Sappemeer. Even van te voren een belletje naar één van de bestuursleden kan nooit geen kwaad maar is zeker geen must.

herman_wessel

groep

Meerdaagse

Jaarlijks wordt er door Tour ’75 ook een meerdaags wielerevenement georganiseerd, meestal 3 of 4 dagen. Deze gaan naar België, Zuid-Limburg of Duitsland, waarbij altijd de nodige klimmetjes moeten worden overwonnen. Tijdens deze meerdaagse tochten is er altijd uitstekende begeleiding; chauffeur met vrachtwagen voor de fietsen, reservemateriaal en proviand. Tevens gaat er altijd een fysiotherapeut mee om de benen weer soepel te krijgen voor de volgende dag.

hans_rene

ATB

Vanaf oktober gaan de meeste leden weer op de mountainbike de bossen in. Vanaf de rotonde Kropswolde wordt elke zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur zo’n 3 uur in het bos getraind.

Overige activiteiten

Tour ’75 is nauw verbonden met sportactiviteiten die in de gemeente Hoogezand-Sappemeer worden georganiseerd. Tour ’75 levert vrijwilligers voor de 7 kilometer van Martenshoek, Het Nederlands Clubkampioenschap Wielrennen (2005), Wielerwedstrijden (o.a. Groningen-Munster) en voor Skeelerwedstrijden. Daarnaast heeft Tour ’75 altijd een prominente rol vervuld, ook op bestuurlijk niveau, tijdens de jaarlijkse sportuitwisseling met de zustergemeente Geesthacht (Dld). Tenslotte heeft Tour ’75 heeft in opdracht van de gemeente Hoogezand-Sappemeer een ATB-route in kaart gebracht.

spinninggroep

spinninghans

(foto’s: een spinning-demonstratie in het winkelcentrum “de Hooge Meeren” van Hoogezand tijdens het feest van het 750 jarig bestaan van Hoogezand-Sappemeer)