Bartje200

Harry Buter

Het is net een jaar geleden dat ik met de eerste van de maand tocht mee reed naar Ter Apel. Was denk ik mijn 4de rit met Tour 75. Maar dat viel even heel vies tegen. Na 50km in Sellingen helemaal kapot stuk. Met de nodige duwtjes in de rug toch in Ter Apel aangekomen, maar voor terug maar een taxi geregeld. Bij de eerst volgende Tour rit was ik er gewoon weer bij.
Op dat moment kwam het überhaupt nog niet bij mij op om ook op de MTB te gaan rijden. Maar gedurende de volgende weken de enthousiaste verhalen aangehoord dat MTB rijden in het winterseizoen toch wel erg mooi is. Dus in de zomer maar op zoek naar een MTB en een niet onaardig fietsje gevonden. Een rondje gemaakt in Hoogezand en vervolgens nog een keer een rondje in Gieten.
Op 14 oktober voor het eerst met Tour op de MTB. En tijdens die rit direct mijn vliegbrevet gehaald. Ergens bij Gasteren in de buurt over de kop op de klinkers, en niet veel later in Gieten in het bos nog een keer. Resultaat een paar gekneusde ribben. Dus maar even een paar weken iets rustiger aan doen, met de MTB solo over de weg. Begin november weer wat opgeknapt en weer met Tour op pad. Daarbij heb ik aan Piet een goede leermeester gehad. In november stond de VTT in Ter Apel op het programma. Plan was om 50 km rijden. Echter een bordje gemist en zo zat ik op de route van 80 km, en er was maar een oplossing, doorfietsen. Daarna VTT Valthe, de wintertocht met Tour naar Exloo en de VTT Annen, een echte moddertocht. En natuurlijk de zaterdag ritten met Tour.
In januari kwamen de eerste signalen van Bartje 200 binnen. In een vlaag van opwelling maar ingeschreven. De langste rit die ik tot op dat moment had gemaakt was 150 km en dat was op de racer. Eind februari daarom maar een lange rit gedaan op de MTB, de wintermarathon van Lemelerveld 105km. Bevroren grond en onder het vriespunt, zwaar maar onder goede omstandigheden.

Begin maart nog maar eens een rondje Gieten gedaan, en ja hoor, hard onderuit in een bocht met ijs en weer een ribbetje gekneusd, maar gelukkig niet zo erg als in oktober.
Intussen was het al mei geworden en de MTB stond nog steeds geparkeerd in de garage. Even een nieuwe cassette en ketting er op en weer gaan. Maar de realiteit was helaas anders. Ik had blijkbaar vakkundig sloopwerk uitgevoerd, want groot kettingblad voor, cassettebody, lagering achterwiel, lagering balhoofd moesten allemaal worden vervangen. De eerste rit op de MTB helaas uit moeten stellen. Na een proefritje de MTB Diabetes Classic Smilde gereden (120 km) en een week voor Bartje 200 MTB Assen Fletcher Event in Zeegse (135 km).
Zou dit voldoende zijn voor de Bartje 200? De MTB was er klaar voor, maar zijn berijder?

Van Tour 75 hadden zich ook ingeschreven René, Bart en Frank. Ik zat met Frank in dezelfde wave, dus we hadden afgesproken samen te starten. René en Bart zouden na ons starten. Daar waren ze het niet mee eens met als resultaat dat Bart met de wedstrijdrijders mocht starten en René met Frank en mijzelf
’s Ochtends om kwart over 6 in de auto naar Ees om het startbewijs te halen. Vervolgens samen een bakje gedaan en vol goede moed op naar de start.

Om 10 over 8 ging ons startschot. Met 350 man tegelijk op pad. Gelukkig waren de eerste paar km brede zandpaden en kasseien. Frank kroop bij Rene in het achterwiel en ze waren al vrij snel verdwenen. Ik heb me de kop niet gek laten maken en ben mijn eigen tempo blijven rijden. Het duurde niet lang en de hele stoet kwam tot stilstand, de eerste single track. Maar toen we daar eenmaal op zaten was de drukte weg. Heerlijk door de bossen in de richting van Emmen. En ineens reed Frank weer voor mij. René was toch een maatje te groot. Vanaf dat moment zijn we gezamenlijk door blijven rijden. Het ging richting de Kibbelkoele, boven Noord-Sleen langs naar Wezeperbrug, de eerste verzorgingpost. De snelheid was boven verwachting en we hadden nog 150km te gaan.
Vervolgens door naar Schoonloo, Grolloo, een deel van Gieten en door naar Balloo, de 2de verzorgingspost.

De verzorging was uit de kunst en werd eigenlijk alleen maar beter.
Stof en zweet begon intussen zijn sporen achter te laten, maar de rijomstandigheden waren ideaal.
Via Loon, Taarlo over het Balloerveld. Door een stukje zandweg was niet heen te komen maar verder konden we hier even lekker het tempo doortrekken. De gemiddelde snelheid liep op naar boven de 22km/uur. Vervolgens slingerend via Gasteren, Anloo, Oudemolen naar de 3de verzorgingspost in Schipborg. Dit waren nagenoeg allemaal bekende paden van de ritten met Tour de afgelopen winter.
Echter de afstand begon zijn tol te eisen, iets van kramp in de voeten, of er met een naald in werd geprikt. In Schipborg de schoenen uit en even wat rekken en strekken van de tenen. De kramp weer weg, wat eten en drinken innemen, o.a. lekkere metworst en weer verder naar de laatste verzorginspost in Gieten via Zuidlaren en Eext. Hier o.a. appelgebak.
Dan nog ca. 45km te gaan. Op naar zandgat Gasselte de bulten, Drouwen, Bronneger, en richting Een via de bossen van Exloo. Dit was niet het gemakkelijkste deel van de rit, maar wellicht voelde dat ook zo omdat er al 155km verreden waren.

En ja hoor, nog ca. 20 km te gaan en weer kramp in de voet. Van de pijn toch maar gestopt, weer even rekken en strekken en daarna vol goede moed verder. Frank was intussen verder gereden, maar ik kon aanhaken bij een ander groepje en zo toch met redelijk tempo door kunnen rijden. In de bossen van Exloo begon het even een beetje te miezeren maar dat mocht geen naam hebben. Op de teller kwam de 200 in zicht, we zijn er, maar het werd 201, 202, 203, 204……. Dus nog even doorbijten. Maar eindelijk de finish in zicht.

En de tijd? Het was half 7. Ik had verwacht er 11 uur over te doen. Gereden in 10 uur en een kwartier, dus zeer tevreden. En hoe nu verder? De RBL Drenthe 200? De tijd zal het leren. Eerst maar even nagenieten van deze prestatie.
Het was een geweldige rit op een van de mooiste plekken van Nederland. En ik verwacht zeker dat er volgend jaar toch wel meer van Tour 75 mee zullen doen.

En natuurlijk hebben Frank, Bart en René dezelfde geweldig prestatie neergezet.

Overigens toch nog iemand van Tour gespot.

(Note redactie: Op de foto het 5e tourlid, Matthieu Lanting, direct na de start)

Met dank aan Hans Oudshoorn en John Bruininck voor een aantal foto’s.